In de 3e graad TSO biedt het Technisch Instituut Scheppers vanaf volgend school jaar de studierichting “Natuur- en groentechnische Wetenschappen” aan, gericht op leerlingen met een ruime interesse voor de natuur. Deze richting is uniek in de provincie.


De logische voorbereiding hiervoor is de tweede graad TSO “Biotechnische Wetenschappen” of “Plant-, dier- en milieutechnieken”. In principe kan men steeds instappen wanneer men geslaagd is in de tweede graad ASO of in een andere TSO-studierichting en een ruime interesse heeft voor natuur, natuurbeheer en ecologie, maar dan zal men zichzelf moeten bijwerken in sommige onderwerpen.
 
Als men verder wil studeren, dan kan dit met een zevende specialisatiejaar (Se-n-Se) Agro- en groenbeheer of in het hoger onderwijs. De richting “Natuur- en groentechnische Wetenschappen” is ook een voorbereiding op verdere studies zoals bachelor in de agro- en biotechnologie (met landschapsbeheer of groenvoorziening als specialiteit), landschaps- en tuinarchitect of een technisch regentaat.
 
Na het behalen van het diploma secundair onderwijs, vindt men werk in het groen-, landschaps- of natuurbeheer. Men wordt misschien technisch medewerker (gespecialiseerd groenarbeider-ploegbaas) bij bos en groen of bij andere openbare groendiensten.

Men kan aan de slag gaan als technisch beambte in allerlei natuurprojecten van de overheden. Men is in ieder geval goed voorbereid om het examen natuur- en boswachter af te leggen.
 
De toenemende belangstelling voor de natuur zal er wel voor tussenzitten dat deze TSO-opleiding vanaf volgend jaar ook meer in de andere provincies zal worden aangeboden. Tevens stellen we vast dat de dienstensector (groenaanleg en onderhoud) en het natuurbeheer grote tewerkstellingsmogelijkheden biedt en durft men momenteel zelfs binnen deze sector spreken over een knelpuntberoep.
 
Momenteel heeft het Technisch Instituut Scheppers  reeds verschillende contacten met natuurorganisaties en provinciale domeinen waardoor nu al op regelmatige tijdstippen beheerswerken worden uitgevoerd op verschillende locaties. Tijdens dergelijke werken merk je dat de huidige jongeren wel degelijk begaan zijn met de natuur en hiervoor veel interesse tonen. Door deze nieuwe opleiding wil de school de contacten met de natuurorganisaties nog verstevigen opdat de jongeren goedgeschoold de school kunnen verlaten.
 
Voor meer informatie kan men de school contacteren of de website raadplegen.
T.I. Scheppers, Scheppersstraat 9, 2200 Herentals – 014/24 85 20 – www.kosh.be